Social Medium

De WordPress expert voor complexe websites

HTML5: Wat is het en wat kun je ermee?

By Kevin Tai | 17 April, 2012 | 4 Comment

HTML5Bekende plugins zoals Microsoft’s Silverlight en Adobe’s Flash Mobile Platform worden in de toekomst steeds minder ondersteund. De reden daarvoor is HTML5. Microsoft heeft onlangs zijn strategie voor Silverlight aangepast en wil ruimte maken voor HTML5. Adobe heeft vorig jaar zelfs aangekondigd om te stoppen met mobiele plugin-ontwikkelingen en over te gaan op HTML5.

HTML5 is krachtig en biedt vele (nieuwe) mogelijkheden. Goede website-ontwikkelaars en ontwerpers integreren de mogelijkheden van HTLM5 meer en meer bij nieuwe websites.

Wat is HTML?
HTML is een programmeertaal waarmee je de inhoud van een tekst kunt structureren met bijvoorbeeld kopjes, paragrafen en afbeeldingen. Simpel gezegd kun je met HTML de complete structuur van een webpagina verzorgen.

Wat is er nieuw aan HTML5?
HTML5 is de nieuwste versie HTML, die nog steeds in ontwikkeling is. We zijn internet de afgelopen jaren steeds meer en anders gaan gebruiken. Hierdoor zijn sommige functies overbodig geworden, maar zijn er ook nieuwe functies bijgekomen. HTML5 is ontwikkeld om voor een betere afhandeling en structuur te zorgen.

De belangrijkste toevoeging ten opzichte van de voorgaande versies van HTML zijn: audio, video, sections (secties), articles (artikelen), details, summary (samenvatting), figure (figuur), footer, header en nav (navigatie) elementen.

HTML5 is/wordt een bredere term
Het begrip HTML5 wordt tegenwoordig breder getrokken en gecombineerd met technieken zoals CSS3 (Cascading Stylesheet versie 3) en JavaScript. Het komt erop neer dat deze technieken ervoor gaan zorgen dat de vormgeving, animaties en interacties beter tot hun recht komen op het internet.

HTML5 in de praktijk
Door HTML5 kunnen we in de nabije toekomst interactieve websites ontwikkelen zonder gebruik te maken van plugins. Silverlight en Flash hoeven daardoor niet meer geïnstalleerd te worden op onze computers. Hierdoor hoeft de webbrowser enkel de inhoud te laden en kan de plugin achterwege worden gelaten. Om je een idee te geven van hoe HTML5 erin de praktijk uitziet, zie je hieronder voorbeelden van sites/applicaties die gebruikmaken van HTML5 technieken.

Wij raden Google Chrome aan voor het testen van HTML5 websites. Zij geven namelijk de beste ondersteuning voor HTML5.

22 Tracks - Wisselende achtergronden

22tracks.nl wisselende achtergronden en geanimeerde elementen kunnen door HTML5 eenvoudiger toegepast worden

 

Ipad Video player - Zonder Flash of Silverlight

Apple maakt gebruik van een eigen HTML5 videoplayer. Eerst werd daar Flash voor gebruikt, maar dat is nu niet meer nodig.

 

HTML5 Game

Dankzij HTML5 kun je ook internetgames spelen zonder plugins als Flash of Silverlight te installeren.

 

Meer informatie over HTML5 kun je vinden op:

http://www.frankwatching.com/archive/2012/01/16/alles-wat-je-over-html5-css3-wil-weten-maar-nooit-durfde-vragen/

http://www.w3schools.com/html5/default.asp

http://www.apple.com/html5/

TAGS

4 Comments

17 April, 2012 Reply

Leuk en duidelijk artikel! Helaas staat er wel een foutje in! HTML is namelijk niet voor de opmaak van je website maar alleen voor de structuur. De css richt zich alleen maar op de opmaak van je HTML. Dus die veranderd text kleur, achterondjes etc..

Hoop dat jullie het veranderen! Buiten dat een top artikel!

17 April, 2012 Reply

@rsschouwenaar:disqus Deels gelijk als het om HTML4 gaat. Ongeveer 15 jaar geleden bestond er nog geen CSS en was CSS pas geïntroduceerd samen met HTML4. De afgelopen 5 jaren zie je dat CSS steeds meer werd toegepast. Voorheen kon je met HTML dus ook dingen opmaken, sterker nog ik zie nog steeds 'foute' websites die in tabellen en niet correct HTML worden gemaakt. Lees hier hoe HTML vroeger werd gebruikt toen er nog geen CSS bestond... http://www.w3schools.com/html/html_styles.asp.

    17 April, 2012 Reply

    Ik ben bekend met de foute websites ja! Maar ben fulltime frontend developer dus css gebruiken als opmaak is uit den boze!

      18 April, 2012 Reply

      Je bedoelt HTML opmaken is verboden ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *