By admin | 13 July, 2012 | 1 Comment
Websites waren plekken waar bezoekers informatie konden halen. Websites zijn en worden plekken waar mensen informatie kunnen halen, brengen, herschikken en delen. Dit levert een totaal nieuw speelveld op met onbegrensde nieuwe (business) mogelijkheden. Veel succesvolle websites tonen aan dat het niet langer van belang is vóór wie je het doet, maar mét wie. De website fungeert als een interactief platform (community) die de gebruikers in staat stelt om zelf toegevoegde waarde te creëren en/of zelf in een behoefte te voorzien.
Community website
De kracht van een community website is dat het mensen en kennis samenbrengt en dat zo waarde wordt toegevoegd. Een community website heeft leden. De content is doorgaans (grotendeels) user generated. Bekendste voorbeelden zijn uiteraard de grote social media platformen. Er zijn echter ook vele andere community websites van groot tot klein. Juist de kleine community websites die zich richten op hele specifieke onderwerpen/niches groeien sterk in aantal.
Hieronder de verschillende categorieën community websites (zonder overigens te willen pretenderen dat dit volledig is).
Het samenbrengen van vraag en aanbod
Er is ontzettend veel vraag en ontzettend veel aanbod van van alles en nog wat. Community websites zijn bijzonder geschikt en krachtig voor het bij elkaar brengen van vraag en aanbod.
Bijvoorbeeld:
Het samenbrengen van online informatie (data)
Veel succesvolle community websites brengen simpelweg relevante (gratis) online informatie (data) samen en voegen hier informatie (metadata) en eventueel services aan toe. Bekendste voorbeelden zijn de vergelijkingssites. Maar uiteraard ook de reiszoek websites.
Bijvoorbeeld:
Samenbrengen van kennis en mensen met specifieke interesse
Mensen delen maar wat graag ervaringen en kennis met elkaar. In de eerste plaats uiteraard met familie en vrienden. Maar wat als je een hele bijzondere hobby hebt of een (zeldzame) ziekte? Vaak is er niet iemand in je directe kring met hetzelfde. Hiervoor zijn community websites ideaal.
Bijvoorbeeld:
Samenbrengen van kennis en betrokkenen rondom een (maatschappelijk) thema
Bij (grote) organisaties die zich bezighouden met een (maatschappelijk) thema is vaak een schat aan informatie en kennis aanwezig. Een community website is erg geschikt voor het verbinden van kennis en betrokkenen. De community website is in dit geval te zien als een sociaal intranet. Het voorkomt het ontstaan van informatie-eilandjes en bevordert het online communiceren, delen en samen ontwikkelen van kennis.
Voor Dichterbij hebben wij de dit type community website ontwikkeld, namelijk Ongedeelde Samenleving. Dichterbij ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking, hun ouders en verwanten. De doelgroep van Ongedeelde Samenleving zijn alle mensen die professioneel of privé zijn betrokken bij dit onderwerp. Doel van Ongedeelde Samenleving is om op vele manieren de betrokkenen elkaar te laten inspireren en elkaar te verbinden. Vaak hebben ambtenaren en andere professionals geen weet wat voor (succesvolle) projecten de buurgemeentes hebben gedaan en gaan ze zelf opnieuw het wiel uitvinden. Op de digitale kaart kunnen ze in een oogopslag zien welke projecten er zijn. Daarnaast zitten bijvoorbeeld veel (sport)verenigingen te springen om vrijwilligers en willen veel mensen met een verstandelijke beperking niets liever dan de handen uit de mouwen te steken.
Buddypress
Wij ontwikkelen bijna alle community websites met BuddyPress. BuddyPress is voortgekomen uit WordPress en biedt fantastische mogelijkheden voor het ontwikkelen van een community website. Met de vele plugins is het eenvoudig om de functionaliteiten naar believen uit te breiden. In een volgend blog ga ik uitgebreider in op de mogelijkheden van BuddyPress voor het realiseren van een community website.
Community website iets voor jou?
Veel mensen onderkennen de kracht en mogelijkheden van een community website, maar veronderstellen dat het heel complex is om te ontwikkelen en dat alleen de grote community websites bestaansrecht hebben. Dit is een misvatting, het ontwikkelen van een community website is niet heel complex en juist kleine community websites over een niche hebben potentie. Er zijn ontzettend veel nieuwe business ideeën mogelijk, dat houd mij regelmatig uren wakker ‘s nachts:)
De volgende community websites hebben wij ontwikkeld:
Heb je zelf een community website, ga je eentje beginnen of zelf eentje ontwikkelen? Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd en ben erg benieuwd naar jouw mening/ervaringen over community websites en mogelijke business mogelijkheden. Reageer gerust op deze blog, stel je vraag of kom bij ons langs voor een kop koffie!
Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief, boordevol inspiratie en tips over online communicatie, slimme internettoepassingen en social media!
Dag Admin,
Dank voor je heldere informatie. Voor mij een grote hulp bij het positioneren van de website waarvoor ik het plan schrijf. Je inspireert me om mijn eigen kennis niet voor me te houden, maar gewoon online te delen.
mvg
Eric van Dijk