Social Medium

De WordPress expert voor complexe websites

Tips om jouw blogambities waar te maken

By admin | 14 August, 2012 | 0 Comment

Sinds een klein jaar ben ik als contentspecialist werkzaam bij Socialmedium. Ik doe hier heel veel. Ik doe hier ook heel veel dingen voor het eerst. En ik zal je zeggen, hier heb ik wel even aan moeten wennen. Onzekerheid maakte meester van me. Het is natuurlijk ook wel eng als groentje in de echte grote mensen wereld. Maar eigenlijk is het juist heel erg tof dat je nog jong en onervaren bent. Zeker in mijn vakgebied denk ik. Mijn vakgebied is immers ook nog relatief jong en onervaren. Toch? De onzekerheid is in een klein jaar tijd omgetoverd tot nieuwsgierigheid, energie, een meedenk-en-doe-mentaliteit maar vooral tot zelfverzekerdheid en plezier in werk.

Taal en tekst heb ik altijd leuk gevonden. Vroeger schreef ik het hele jaar door Sinterklaas gedichten, tegenwoordig schrijf ik in mijn dagelijkse werk graag en vaak blogs en teksten. De ene keer rolt de tekst zo uit je vingers, de andere keer kost het vreselijk veel tijd en moeite om de letters en woorden in de gewenste volgorde op je scherm te krijgen. De ene keer krijg je enthousiaste en lovende reacties, de andere keer blijk je een gevoelige snaar geraakt te hebben en ontstaat er een felle discussie. De ene keer weet je geen lekker onderwerp, de andere keer kun je niet kiezen uit tig steengoede ideeën. Ik kan zo nog wel even doorgaan… Ik bespaar je. Waar ik naartoe wil is dat ik je door middel van een aantal praktische tips wil helpen je blogambities waar te maken. 

Vallen en opstaan
Ik hoor en lees zo vaak dat mensen eigenlijk wel zouden willen bloggen maar dat ze het niet doen (lees: durven?). Duizend en een excuses worden gemaakt. Van de veelgebruikte factor tijd tot het zogenaamd ontbreken van het juiste platform of publiek. Dus…

Middels dit blog wil ik je inspireren om het gewoon te doen. Dat is immers wat ik ook doe. En geloof me, dat is wat er in de grote mensenwereld ook gewoon gebeurt. Je moet nou eenmaal af en toe goed onderuit gaan om iets te leren en er uiteindelijk zelf sterker en beter van te worden. Dat is misschien niet leuk, maar wel waar én goed.

Als je dr. Google naslaat op “tips voor een goede blog” of woorden van soortgelijke strekking krijg je de ene na de andere goeroe met lijstjes, do’s en dont’s en tips & tricks. Het is niet mijn doel om hoog in dat lijstje te eindigen, het is mijn doel om jou te helpen. Ik geef je uit ervaring een rijtje tips mee die naar mijn mening belangrijk zijn voor een goed blog. Neem ze door, maar vooral, maak ze eigen.

Ik heb bewust gekozen voor niet teveel technisch geleuter over maximaal aantal woorden of juiste zinsopbouw, maar praktische tips die je helpen om jezelf te zijn in je tekst, die andere lijstjes zijn er immers al genoeg, ask dr. Google ; ).

Mijn tips voor een goed blog

  • Blijf bij jezelf
  • Volg je passie
  • Wees niet te kritisch
  • Ben creatief

Mijn inziens vergen bovenstaande punten geen verdere toelichting. Als je dichtbij jezelf blijft en over je passie schrijft, dan kan het bijna niet mis gaan. Blogs boeien wanneer deze persoonlijk zijn met een herkenbare schrijfstijl. Een veel gemaakte fout is streven naar perfectie, nobody’s perfect.

  • Internetters zijn lui, bied handvatten

Ikzelf ben misschien wel het levende voorbeeld. Ik bezoek zoveel websites per dag dat ik louter scan en pas lees als iets echt mijn interesse wekt of als de informatie echt relevant voor me is. Scannen wil echter niet betekenen dat de informatie niet bruikbaar is (80% van de internetgebruikers scant!). Om te scannen moet je je lezers handvatten bieden. Drie tips: 1. maak gebruik van een duidelijke inleiding – kern – slot indeling. 2. Gebruik (functionele) tussenkopjes. 3. Gebruik (vooraan) in de titels/kopjes de belangrijkste woorden (door alleen je (tussen)koppen te lezen moet ik weten waar je tekst over gaat).

  • Kies een onderwerp, wil niet meteen alles vertellen en houd het kort

Mensen willen vaak teveel vertellen. Natuurlijk, als je over jouw vakgebied schrijft weet je waarschijnlijk ook heel veel, maar kies je onderwerp (per blog) zorgvuldig en probeer daarbij te blijven. Goed voor jou als schrijver (vergroot de haalbaarheid om je tekst kort te houden) en goed voor je lezers, die zijn vaak zo specifiek op zoek naar informatie dat het handig scannen en dus oordelen is (in het beste geval natuurlijk lezen : ) ).

  • Wees je lezer

Ze zeggen vaak “ken je doelgroep”, ik predik echter “bén je doelgroep” : ). Schrijf altijd vanuit je lezers. Wat weet ik al? Wat wil ik weten? Waar gaat mijn hart sneller van kloppen? Waarom zou ik deze tekst lezen? Unieke en relevante content ontstaat als je in staat bent om antwoord te geven op deze vragen.

Faalangst?
Vaak lijkt het wel of mensen hun eigenheid verliezen zodra ze hun kennis “op papier” gaan zetten. Ineens wordt een zakelijke, saaie en onpersoonlijke toon gezet. Of de inleiding is zo lang en taai dat lezers al lang weg zijn. Volgens mij komt dit voor uit het zo goed willen doen dat het resultaat er eigenlijk juist niet beter op wordt. Ikzelf heb ook wel een handje van perfectionisme, maar de beste blogs zijn die die je achteraf niet eens meer naleest. Blogs die je niet (oke, nauwelijks) na hoeft te lezen zijn blogs die van jou komen.

Maak van je blogdroom werkelijkheid
Laat ik voorop stellen dat dit geen oproep is aan Jan en Allemaal om een blog de ether op te slingeren. Dit blog moet de mensen die stiekem dromen over hun eigen blogs op internet inspireren om de stap te nemen. Uit ervaring weet ik dat er nog heel veel schrijftalent rondloopt en dat dit talent uit meest onverwachte hoeken kan komen. Daarom, heb jij jeukende handen en droom je stiekem over je eigen blog? Doen! Wil je voordat je je eigen blog start eerst oefenen? Geen probleem, er zijn sites en blogs die jouw passie, interesse of vakgebied delen waar ze staan te popelen om enthousiaste gastbloggers.

Al doende leert men
Om een lang verhaal kort te maken: bloggen is dus echt niet eng. Sterker nog, het is leuk! Ik hoop dat deze tips je gaan helpen en dat dit blog je over de spreekwoordelijke drempel heen helpt om te gaan bloggen. Gaandeweg leer je net zoals ik wat werkt, spijker je jezelf wat bij over SEO en gebruik je vooral jezelf als proefpersoon. Wat leest prettig, wat lees je wel en wat niet, waarbij de vraag waarom wel of niet natuurlijk belangrijk is. Gebruik deze wijsheden in je eigen teksten en blijf bij jezelf. Dan kan het niet anders dan dat je veel plezier gaat beleven aan het schrijven van goede blogs.

@petersmitch 

TAGS

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *