Social Medium

De WordPress expert voor complexe websites

Verrijk je bedrijf en leven door outsourcing naar de Filippijnen

By admin | 1 August, 2012 | 0 Comment

Teambespreking programmeurs en Jossi

Teambespreking programmeurs en Jossi

Outsourcing naar de Filippijnen heeft ons enorm verrijkt. De afgelopen jaren hebben wij er tonnen mee verdiend. Het stelt ons in staat om meer aan te bieden en minder zelf te doen. Hierdoor verdienen wij veel meer in minder (eigen) tijd. Dit is fantastisch en geeft vrijheid! Ik kan me volledig richten op de dingen die echt belangrijk zijn als ondernemer. Zoals het bedenken van (business)plannen en nieuwe services/producten, online en offline bekendheid krijgen, zorgen voor veel bezoekers op de website, hoe je van fans en bezoekers betalende klanten maakt, hoe je slim je services vemarkt etc. En last but not least, ik kan heel flexibel mijn werktijden indelen en zo veel tijd doorbrengen met mijn zoontje van ruim 4 maanden.

Ruim drie jaar geleden zijn Simone en ik begonnen met Socialmedium. Zoals bij alle startende ondernemers, kwam er ontzettend veel op ons af: hoe ga je je positioneren, hoe krijg je klanten, hoe ga je je services vermarkten en wat ga je hiervoor vragen etc. etc. Heel snel kregen we klanten en konden we beiden onze part time baan opzeggen en full time ondernemer worden. Wauw wat een euforisch gevoel was dat! We pakten bijna alles aan en hadden daardoor erg uiteenlopende projecten en klanten. Het maken van vijfjarenplannen? Gatver, we zijn toch geen communistische partij?! Tjonge wat moesten wij aan de bak, we hadden nauwelijks een systeem en leefden niet maar werden geleefd. Heerlijk! Ik kan het iedereen alleen maar aanraden om zo te beginnen.


Practice what you preach

Na ongeveer een half jaar realiseerden we ons dat deze manier van werken niet echt iets is voor de lange termijn. Tijd om het op een andere boeg te gooien! We bedachten het lumineuze idee om niet alleen advies te geven over online communicatie, maar om ook het ontwerp en de ontwikkeling/programmeren van de middelen aan te gaan bieden. Een tijdrovende en vaak best gezellige zoektocht naar geschikte Nederlandse samenwerkingspartners liep op niks uit. Al snel kwamen we tot de slotsom dat het handiger en een stuk lucratiever is om het in eigen hand te houden. Van Martin Metzmacher hoorden we zeer positieve verhalen over outsourcing naar de Filippijnen en besloten we het ook te gaan proberen. Dit is een van de beste beslissingen die we ooit hebben genomen.

 

Filippijnsee programmeurs in Nederlands tenue

Filippijnse programmeurs in Nederlands tenue

‘Outsourcen naar de Filippijnen??!’ Kregen we vaak te horen. Voor mij is het heel normaal, Socialmedium zonder onze Filippijnse programmeurs kan ik me niet meer voorstellen. In het begin was het natuurlijk best surrealistisch om mensen in je team te hebben die je nog nooit hebt gezien en dat er ontzettend veel werk wordt verricht terwijl je zelf onder zeil ligt. Al snel leerden we elkaar goed kennen en ontstond er wederzijds chemie en betrokkenheid. Nu zijn ze zo trots dat ze voor Socialmedium werken dat ze zelfs een T-shirt van Socialmedium hebben gemaakt en hem zelfs af en toe ook nog dragen (!), echt geweldig. In februari is Jossi naar de Filippijnen geweest om ze eindelijk in het echt te zien en om plannen te maken.


Voor de vuist weg zijn dit de belangrijkste redenen waarom het fijn samenwerken is met Filippijnen:

  • De Filippijnen is het meest westerse land van Azië. Het cultuurverschil is bijvoorbeeld veel kleiner dan China en India. Hierdoor is het veel makkelijker communiceren (yes is echt yes en no komt in hun vocabulaire voor)
  • Ze spreken goed tot zeer goed Engels, Engels is de eerste taal in de Filipijnen
  • Ze zijn slim, gretig en goed opgeleid
  • Ze zijn loyaal en betrouwbaar
  • Er is een groot aanbod van goede programmeurs, er wonen bijna 100 miljoen mensen en de bevolking is jong
  • Ze zijn goedkoop, de Filippijnen is een ontwikkelingsland, vanzelfsprekend zijn de lonen veel lager dan in Nederland

Toch zijn er uiteraard verschillen en punten waar je op moet letten. Filippijnen zijn erg plichtstrouw, bescheiden en trots. In het begin zijn ze vaak onzeker of ze goed genoeg zijn en kijken ze tegen je op. Ze zijn minder direct (brutaal) dan Nederlanders en uiten hun ongenoegens minder snel en gaan confrontaties uit de weg. Als je niet heel duidelijk aangeeft wat je verwacht en geen vertrouwensband opbouwt, dan kan het maar zo zijn dat ze er opeens de brui aangeven.

 

Web development is erg geschikt voor outsourcing

Wij hebben Filippijnen ingehuurd voor webdesign, projectmanagement en VPA-werkzaamheden. In ons geval bleek het uiteindelijk handiger om dit door Nederlandse mensen te laten doen. Niet omdat Filipijnen hier slecht in zijn, maar omdat bleek dat het lastig schakelen was tussen klant en de stijl- en cultuurverschillen met Nederland. Web development daarentegen werkte en werkt echter perfect. Het helpt natuurlijk dat programmeertalen universeel zijn, daarnaast is er een groot aanbod van getalenteerde programmeurs. In Nederland is er juist een enorm tekort aan getalenteerde en toegewijde programmeurs. Het grootste probleem is niet dat Nederlandse programmeurs duur zijn, het grootste probleem is dat er simpelweg te weinig zijn.

Outsourcen is geen doel op zich, sourcen is dat wel. Onder sourcen versta ik dat je eerst je niche bepaalt en vervolgens hoe en welke problemen je voor hun gaat oplossen. Vervolgens kijk je wie de verschillende werkzaamheden het beste kunnen uitvoeren, een kwestie van slim organiseren. Dat kunnen Filippijnen zijn, maar ook je vermeende ‘concurrenten’ en voor sommige werkzaamheden kan je misschien het beste personeel aannemen. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Het is een proces, al doende leer je wat wel werkt en wat niet, waar wel en geen markt voor is, wie waar goed in is en zeer belangrijk; waar je zelf energie van krijgt.


Outsourcen web development biedt ongekende kansen voor kleine Nederlandse webdesign en internetmarketing bedrijven

Veel kleine zelfstandigen denken niet aan outsourcing van web development. Allerlei vooroordelen spelen op, het zou alleen geschikt zijn voor grote bedrijven, communicatie is een ramp en het outsourcen is ingewikkeld en omslachtig. Het tegendeel is waar, kleine zelfstandigen zijn flexibel en kunnen razendsnel en makkelijk schakelen en samenwerken met een Filippijnse programmeur. Het is zeker niet ingewikkelder dan het werken met stagiairs (wel anders). Voor zeer schappelijke prijzen zijn er fantastische web based project management systemen waarmee je heel eenvoudig online kan samenwerken met je Filippijnse programmeur. Kortom outsourcen is niet ingewikkeld, het is kwestie van de juiste mindset hebben en slim organiseren.

Zelfstandige Webdesigners verdienen vaak een hongerloon
In Nederland zijn er ontzettend veel webdesigners en het niveau is hoog. Nederland hoort tot de wereldtop. Veel getalenteerde zelfstandige webdesigners werken veel en verdienen weinig. Kijk bijvoorbeeld maar op websites als Ontwerpen voor geld en Brandsupply, belachelijk lage tarieven voor vaak prima designs. Webdesigners zijn vaak geen geboren ondernemers en weten hun webdesigns niet goed te vermarkten. Ze realiseren zich niet dat ze goud in handen hebben met hun webdesigns. Ik zou tegen alle zelfstandige webdesigners willen zeggen (eigenlijk schreeuwen), stop met het verkopen van je webdesigns tegen bodemprijzen en maak er zelf websites, web producten en Facebook en smart phone apps van! Niet morgen, nee vandaag! Huur hiervoor een Filippijnse programmeur in, ga eventueel samenwerken met een internet marketeer en/of ondernemer. Zo biedt je je klant veel meer en kan je veel meer verdienen in minder tijd. Zo heb je meer tijd om CEO van je eigen bedrijf te zijn en/of je te focussen op het maken van fantastische webdesigns.

Zelfstandige internet ondernemers en marketeers
Als je internetondernemer bent dan heb je geweldige ideeën hoe je online geld kan verdienen. Hiervoor heb je websites, webproducten en technische kennis nodig, zo simpel is het.
Voor alle vormen van internetmarketing, zoals SEO, SEM, Bannering, social media, affiliate etc., zijn websites en webproducten ook ontzettend belangrijk. Denk aan landingspagina’s, nieuwsbrief templates, affiliate websites, apps, widgets etc. Het is een enorm gedoe om alles zelf te gaan doen en omslachtig en prijzig als je andere bedrijven gaat inhuren. Met de inhuur van Filippijnse programmeurs houd je zelf de regie en bied je de klant (of jezelf in geval van eigen webprojecten) veel meer in veel minder tijd en verdien je veel meer. Wat ligt er meer voor de hand om gebruik te maken van het overschot aan goede webdesigners in Nederland en al dan niet op Ontwerpen voor geld of Brandsupply een webdesign te laten maken en deze vervolgens door Filippijnse programmeurs te laten ontwikkelen? Zo kan je je volledig richten op internet ondernemen en marketing en heb je meer tijd voor de grote geneugten des levens.

 

Geïnspireerd? En wil je jouw bedrijf ook gaan verrijken met outsourcing naar de Filippijnen? 
Lees mijn vervolgblog:’Hoe ik internet ondernemers in staat ga stellen om minimaal 2 ton per jaar te verdienen
En: Abonneer je gratis en krijg de beste tips over outsourcing

 

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *