Social Medium

De WordPress expert voor complexe websites

Werktrip naar de Filipijnen

By Jossi | 31 January, 2012 | 2 Comment

Iets meer dan een jaar geleden ging ik bij mijn zus Simone op bezoek die met griep thuis zat. Ik kwam net terug van een reis van 4 maanden naar Peru, waar ik na mijn studie vrijwilligerswerk heb gedaan. Simone zou me helpen om door middel van slimme social media inzet een baan te vinden. Totdat ze eigenlijk besefte dat een werknemer in Nederland de groei van Socialmedium wel eens zou kunnen helpen, tot nu toe werkte Socialmedium enkel met programmeurs op de Filipijnen. Ik werd projectmanager bij Socialmedium en nu zit op de Filipijnen om onze programmeurs beter te leren kennen.

Online contact
Voor mijn werk heb ik dagelijks contact met Joms, Gio, Marjone, Rain en Ker.
Twee andere jongens Bryan en Randy werken op projectbasis. Ook met hen heb ik regelmatig contact via Skype of email.
Om verschillende redenen zijn eerdere reizen naar de Filipijnen steeds geannuleerd. Iets wat wij, maar ook zeker de programmeurs  erg jammer vonden. Voor de teamgeest is mijn bezoek ontzettend belangrijk. Voor ons zijn ze echt onderdeel van Socialmedium, maar hoe voelen zij dat? Ik ben hier om dat uit te zoeken!

Zenuwen
Ik wist vanaf half december dat ik zou gaan en bovenal dat ik alleen zou gaan. Tot 2 dagen voor vertrek kende ik geen twijfels. Ik had er zin in!
Toen begon het toch te kriebelen. Hoe zal het zijn?  Het is toch spannend. Je kent elkaar wel, maar toch ook weer niet…

Misschien is het het beste te omschrijven als een eerste date met iemand die je online hebt ontmoet, zonder het doel van een liefdesrelatie dan. Niet dat ik ervaring heb met online daten, maar toch.

Aankomst
Na een relaxte vlucht van 12 uur kwam ik aan op Manila Airport. Geen problemen met de autoriteiten, koffer was er binnen een half uur. Eenmaal voorbij alle controleposten, was ik dan in de Filipijnen, maar waar waren mijn collega’s?

Ik kon me herinneren dat Joms me ongeveer anderhalf uur voor vertrek op Skype vertelde dat ze bij de L zouden staan. Ik vond dit al vreemd, maar achteraf ben ik blij dat hij het vertelde. Bij aankomst bleek namelijk dat Manila Airport geen aankomsthallen kent zoals wij die kennen van Schiphol. Alleen de grotere reisbureaus mogen in de Airconditioned hal staan om toeristen op te pikken.
De “gewone pick-up” is buiten en ziet eruit als een soort busstation, waar je onder de letter van je achternaam moet gaan staan. Aan de overkant kunnen degenen die je ophalen zich dan opstellen. Ik heb hier helaas geen foto’s van gemaakt. Voor een kleine indruk zie onderstaande, wat gedateerde, foto (gevonden via google).

Elkaar leren kennen
Afgelopen weekend heb ik Joms, Randy en Rain al een stuk beter leren kennen. Slimme gasten met een zeer westerse houding. Ze nemen me mee op sleeptouw, wat ook betekent dat ik het plaatselijke nachtleven in moet. Google voor de gein eens op Angeles City Nightlife Fields Avenue en je zult begrijpen dat ik me wat ongemakkelijk voelde! Echt wennen doet het niet, maar het is op zijn minst bijzonder om mee te maken.

Werkweek
Gisteren begon de “gewone werkweek”. ’s Avonds wachtte een feestmaal, bereid door Joms’ moeder, en ook Gio schoof aan. Wederom erg gezellig en tof om ook Gio te ontmoeten!

Voor mij is de invulling van deze week als volgt: Mijn hoofdtaak is gesprekken voeren met de programmeurs. In deze gesprekken wil ik wat zaken vanuit Nederland verduidelijken, maar vooral te horen krijgen hoe zij hun werk vinden, of ze gemotiveerd zijn, wat ze nog willen leren, en wat zij vinden dat er vanuit Nederland moet verbeteren. En natuurlijk doe ik buiten de gesprekken om mijn best om ze ook op persoonlijk vlak beter te leren kennen. En dat gaat zoals eerder gezegd heel behoorlijk!
Daarnaast zal ik bloggen en foto’s posten op onze Facebook Fanpage. De eerste foto’s zijn inmiddels gepost. Aankomend weekend gaan we naar het strand voor teambuilding. Hiervoor komen Ker en Marjone over vanuit hun woonplaats Illigan die zo’n anderhalf uur vliegen verderop ligt. Natuurlijk ben ik ook erg verheugd om hen te ontmoeten!
Over de ontmoeting met Ker en Marjone en ons teambuidling weekend zal ik natuurlijk ook bloggen! Ook zal ik een impressie geven van het straatbeeld hier.

2 Comments

31 January, 2012 Reply

Lopen ze daar nou in bikini's rond de dames? Dat is wat ik op Google vond.. Hoe lang ging je nou naar de Filipijnen? Rendel dacht een maand ik twee weken. Was wel benieuwd.

Succes nog en veel plezier! Gr. Bastiēnne en rendel

    Jossi

    31 January, 2012 Reply

    Ja, ze lopen in bikini's (of minder) rond. Ik blijf iets minder dan 2 weken. Kom 8 februari weer thuis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *